Invăţământ

Albesti, Botosani

Prezentare

Scoala cu clasele I - VIII Albesti este o scoala in folosul comunitatii avand capacitatea de a functiona ca o structura  eficienta pentru pregatirea elevilor in startul spre cunoastere.

Se doreste a fi atat initiatorul cat si sustinatorul unor activitati de colaborare cu comunitatea  locala promovand respectul si dragostea fata de traditiile locale.

Scoala coordonatoare are in subordine urmatoarele structuri:

Scoala cu clasele I-IV Albesti nr. 2

Scoala cu clasele I-IV Buimaceni

-Scoala cu clasele I-IV Costiugeni

- Scoala cu clasele I-IV Jijia

-Scoala cu clasele I-IV Mascateni

Începând din anul școlar 2009-2010 Școala cu clasele I-VIII Tudor Vladimirescu din comuna Albești revine ca structură a Școlii cu clasele I-VIII Albești

Toate structurile cu excepția Școlii Tudor Vladimirescu  care are și învățământ gimnazial , au doar clase de învățământ primar.


Istoricul Prima școală primară a luat ființă la 1 septembrie 1865 în comuna Buimăceni ( cu localul la Șătrăreni); 
Într-un tablou cu școlile existente în anul 1894 în județul Botoșani apare și școala din cătuna Albești având ca învățător pe Anania Rotundu; 
În stadiul actual al cercetărilor nu se cunoaște când a luat ființă școala din Albești; 
La 1 septembrie 1895 începe să funcționeze Școala primară din Mășcăteni, având ca învățător pe preotul Nicolae Costinescu; revizorul școlar V.C. Nădejde nota într-un proces-verbal de inspecție din mai 1896: ,, numărul copiilor ce frecventează e mare și învățătorul se silește mult, încât după cum am văzut la inspecție se vor fi făcut și câteva promovări în clasa a II-a măcar că școala a fost și închisă un timp relativ îndelungat.” 
Din anul 1904 a început să funcționeze școala primară din comuna Coștiugeni; 
În anul 1907 s-a fondat școala primară din Șătrăreni. 
Dintre învățătorii care s-au remarcat în activitatea didactică în perioada